Všechno nejlepší! Kdo slaví? Já Tak se pojďme mrknout, jak se to má s magií a narozeninovými dorty.
Koláče, dorty a různé drobné pečivo se objevují v lidské historii po staletí a často byly používány v rituálech, kouzlech, oslavách a také v přechodových rituálech. Byly nabízené bohům jako obětina, jedené při oslavách a ceremoniích, pečené jako oslava sklizně a poděkování přírodě za její dary.
Dort, ať už narozeninový nebo jakýkoliv jiný, je jedním z představitelů rituálního pečiva. Kulatý tvar může symbolizovat sluneční kotouč (to platí o dortech, stejně jako o koláčích či chlebu) a tedy oslavovat přírodu a koloběh ročních období, který nás opět přivedl do nějakého výjimečného času.
Právě tyto přechodové časy jsou častým důvodem pro oslavu. Ať už jsou to narozeniny, období sklizně, astronomické události jako slunovraty nebo různá výročí, dort či koláč připravený pro tuto událost v sobě nese sílu vděčnost, poděkování i sílu záměrů, které do něj vkládáme.
Základní ingredience, kterými jsou obvykle mouka, máslo, vejce a cukr a jejich magické atributy můžeme obohatit a chuťově rozvinout dalšími přísadami a příchutěmi. Dort pak nese nejen chuť a barvu základního materiálu, ale také energii těchto přidaných ingrediencí.
Sfoukávání svíček je jednou z forem magie, kterou praktikují skoro všichni bez ohledu na to, jestli patří k magickému lidu, či nikoliv. Oheň a kouř slouží pro ochranu a z narozeninového dortu tak můžeme udělat každoroční ochranný rituál. Ty bychom tak jako tak měli dělat pravidelně, tak proč ne na narozeniny. Sfoukávání svíček má svá přesně daná pravidla. Oslavenec by přání neměl vyslovovat nahlas, ale pouze ho podržet v mysli v okamžiku, kdy sfoukává svíčky. Ty by se ideálně mělo podařit sfouknout najednou, tak je “zaručeno”, že přání dojde úspěšného konce. Kouř, který ze svíček po sfouknutí vychází stoupá vzhůru, do sfér, která obvykle přisuzujeme božským a průvodcovským bytostem, které nám mohou pomoci naše přání splnit.
Až si příště budete péct koláč nebo dort, nezapomeňte do něj zamíchat špetku magie.