Každý z nás ji používá v kuchyni, ale magickým vlastnostem mnoho z nás váhu nepřikládá.
Řeč je o PETRŽELI (Petroselium crispum, ang. Parsley).
Petržel je jednou z nejběžněji používaných kuchyňských bylin v moderní době.
Petržel má však dlouhou a bohatou historii i mimo kulinářské využití.
Ve starém Řecku se říkalo, že kvůli dlouhé době klíčení a rozsáhlému kořenovému systému musí semínka petržele cestovat do podsvětí a zpět.
Ve starém Římě se věřilo, že petržel položená na talíři je prostředkem, jak uctít mrtvé.
Některé národy se však konzumaci petržele zcela vyhýbaly vlivem tradičního pojetí a věřily, že konzumace rostliny z podsvětí by měla za následek smrt. Petržel se tak využívala jako výzdoba pohřebních místností a hrobek – a jako taková může být tedy použita ke komunikaci s mrtvými.
V Evropě se také věřilo, že pronesete-li kletbu nad petrželí, bude daná osoba do týdne mrtvá.
Navzdory svému spojení se smrtí je petržel považována za mocného ochránce. Snítky petržele chrání své nositele před újmou.
Využít petržel také můžete při přípravě očistných koupelí k odstranění neštěstí.
Kromě smrti a ochrany je petržel spojena také s láskou a chtíčem. Použijte tedy petržel k podpoře těchto věcí, i ke všeobecné plodnosti.
Petržel má několik léčebných využití, přičemž se používají všechny části rostliny. Je to účinné diuretikum, používá se k odstranění přebytečné vody a napomáhá funkci ledvin. Stimuluje děložní stahy a podporuje menstruaci.
Je to také lék proti nadýmání a často se používá ke zmírnění bolestí žaludku způsobených právě plynatostí a nadýmáním.
Petržel by ale neměly užívat ženy, které jsou těhotné nebo si přejí otěhotnět.