Velikonoce v kouzelné kuchyni

Velikonoce sice úplně nezapadají do neopohanského Kola roku, ale jsou natolik vžité do našich tradic, že bychom je neměli minout. Naši nejbližší předkové byli pravděpodobně křesťanského vyznání a odmítat vše křesťanské znamená odmítat i několik století vlastní rodové linie. Spousta zvyků, které máme spojené s Velikonocemi, navíc pochází již z předkřesťanských dob.

Velikonoce se vyvinuly ze svátků jara, můžete tedy využít většinu jídel a doporučení z článků o Ostaře.
Tradiční velikonoční nádivky v sobě spojují symboliku nového začátku a očisty (vejce a první zeleň). Tak můžeme chápat i velikonočního beránka, který může být symbolem nových začátků, energie a radosti. Jen si vzpomeňte na veselá poskakující jehňata na pastvách. Zároveň byl ale pečený beránek možnost, jak dostat na stůl drahé nebo těžko dostupné “jehněčí”.

Právě jehněčí pečeně, králík nebo pečené kuře s nádivkou a jarní zeleninou budou dobrými hlavními chody pro velikonoční oběd. Místo již zmiňovaných skotských vajec můžete připravit sekanou s vejci.
Tradičním velikonočním pečivem jsou britské velikonoční bochánky (hot cross buns). Kříž má symbolizovat ukřižování Krista, ale podle některých jsou spojeny s mnohem starším božstvem, kterým je (údajná) bohyně jara Eostre. Bochánky byly slazené medem a ozdobené slunečním křížem, aby podpořily úrodnost země. Dodnes se jí na Velký pátek, aby přinesly štěstí. Jsou považovány za lék proti nemocem a zavěšené v domě mají chránit před ohněm a zlem ve všech jeho podobách.

Britskou bochánkovou tradici nezmiňuji náhodou. První recepty na mazance pocházejí již ze 16. století a jsou pravděpodobně mladším potomkem zmíněných bochánků. Dalším tradičním pečivem jsou jidáše. Ty svým tvarem mají představovat provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. Původně ale mohly představovat slunce, sluneční kotouče a najdeme mezi nimi i ptáčky jako symboly jara. Jak mazance, tak jidáše se pomazávají medem, o kterém se věřilo, že chrání před všemi nemocemi.

Na nejznámější symbol Velikonoc, vejce, se podíváme v příštím článku spolu s nápady na “vaječnou magii”.

Co vaříte a pečete na velikonoční svátky? Pochlubte se do komentářů! ⬇️📷

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

RůženínRůženín

Růženín je kámen bezpodmínečné lásky, který působí zejména na naše srdce, a to jak na úrovni fyzické, tak emoční a mentální. Je ideálním kamenem pro ty, kteří chtějí do svého