Yule v kouzelné kuchyni

Zimní slunovrat je svátkem světla uprostřed temnoty, který má zajistit blahobyt pro následující rok a poděkovat za ten předešlý.

V prosinci už se jedlo ze zásob a jediné čerstvé jídlo bylo maso ze zabijaček či lovu. Dodnes je významným yulovým jídlem vepřové maso, třeba pečená medová šunka.

Nejoblíbenějším ovocem tohoto období byla jablka, která symbolizují zdraví, úrodnost a život. Pro západní Evropu je typický wassail, svařený mošt či cider. S jablky také můžeme péct maso a další možností jsou jablečná povidla a chutney.

Slunce svým tvarem a barvou nejvíce připomínají pomeranče, které jsou součástí receptů na svařené víno. To obsahuje také hřebíček, skořici, kardamom a badyán.
Koření sloužilo jako konzervant, ochucovalo, zahřívalo a vůní dotvářelo atmosféru. Nejvýraznějším kořením sezony je skořice, která přináší ochranu, peníze i požehnání domova. V temném zimním čase bylo třeba řádně ochraňovat obydlí i sebe sama. K tomu se hodí rozmarýn a šalvěj, které můžeme přidat do brambor s bylinkami nebo k masové pečeni.

Prvním cukroví, které začínáme péct, bývají perníčky. Ty jsou modernější verzí kořeněných medových koláčů, které bývaly obětovány bohům. Perníčky můžeme vykrajovat do tvarů se slunovratovou symbolikou: kolečka pro slunce, zvonky a hvězdy pro ochranu a stromečky pro život pokračující i skrze zimu.

Později se do perníkového těsta začal přidávat zázvor, který se do yulového období hodí nejen svou hřejivou chutí, ale je také pozitivním vlivem na imunitu. Můžeme ho najít například v zázvorkách. Drobné tvary cukroví připomínají starší druhy rituálního pečiva, které se vykrajovalo či pletlo do tvarů božstev, zvířat či slunce.

Yulové poleno se do domácnostní většiny dnešních pohanů a čarodějnic se dostalo v podobě čokoládové rolády.

I když se zdá, že v zimním čase venku nic neroste, příroda umí překvapit, pokud víme, kam koukat. Na keřích můžeme najít šípky nebo trnky, které mají po přemrznutí sladší chuť. Z těch můžeme udělat čaje, povidla nebo si je usušit. V lesích můžeme najít hlívy, čirůvky a pýchavky. Pokud se nám poštěstí, můžeme v parcích či sadech najít i jedlé kaštany, které se staly oblíbenou adventní chuťovkou

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

JadeitJadeit

Jadeit je minerálem harmonie, čistoty a klidu. V čínské kultuře symbolizoval moudrost, spravedlnost, lásku, odvahu i skromnost. Na dálném východě byl ceněn více než zlato a díky tomu, že se