Pampeliška, nebo také mlíč, mlíčí, hadí mlíčí, lví zub má velmi blízký vztah k bohyni Hekaté.
Je to vytrvalá rostlina a dorůstá se výšky až 30 cm. Běžně se vyskytuje v zahradách, na loukách a pastvinách, v trávnících a podél cest. Má velmi silný kořen a dutý stvol, které roní bílé mléko. Listy jsou úzce kopinaté, často dělené v úkrojky a vyrůstají v bohaté přírodní růžici. Jasně žluté květy rozkvétají od dubna do října a po odkvětu se mění v nadýchaná plodenství nažek.
Listy určené ke konzumaci trháme brzy na jaře, starší listy na čaj a víno v létě a pro léčebné účely kdykoliv. Kořeny pro přípravu pampeliškové „kávy“ se sbírají na jaře nebo na podzim, pro léčebné účely od června do srpna.
Lidové pověry:Rozfoukejte semínka pampelišky, aby přenesla vaše myšlenky k milované osobě.
Sen o pampelišce znamená smůlu nebo nastávající zlé časy.
Jestliže fouknete do plodenství pampelišky, můžete zjistit, kolik roků života vám ještě zbývá. Počet semen, která zůstala, odpovídá počtu let, které vám ještě zbývají.
Pampelišky zahrabané v severozápadním rohu zahrady přinesou příznivé větry.
Pampeliškový čaj, položený před spánkem vedle postele, přivolá duchy.
Léčivé účinky:
Pampeliška lékařská je velmi silné diuretikum (podporuje tvorbu a vylučování moči), které lze užívat bez následné ztráty draslíku, hrozící při použití klasických léků. Podporuje činnost ledvin a může se použít k regulaci retence vody i u osob, které mají potíže se srdcem.
Nálev z listů používejte při revmatismu a zánětu kloubů. Pomůže kloubům a nakonec (po dlouhé době) z nich odstraní i usazeniny kyselin, které jsou jednou z příčin artritidy.
Použití v magii:
U pampelišky se předpokládá úzký vztah k solárním silám. Před příliš intenzivním poledním sluncem se chrání tím, že zavírá květy. Zlatá barva květů a vysoký obsah vitamínů a minerálů z ní udělaly rostlinu zářivé síly a vitality. Přidává se do slunečních kadidel, aby zvýšila jejich sílu. Čaj z listů rozvíjí psychiku a obrazivost, a proto se květy také přidávají do kadidel věštění.
Světle hnědé nažky s bílým chmýrem spojují pampelišku také s lunárními silami, které podporují psychickou rovnováhu. Semena se musí sbírat za svitu měsíčního úplňku, a kdo potřebuje stabilizovat svou psychickou rovnováhu, přidá je do kadidel a talismanů.
Tradiční dobou pro přípravu pampeliškového vína je den sv. Jiří 23. dubna. Postavu sv. Jiří můžeme docela dobře považovat za ztělesnění daleko staršího božstva, které vždy přemohlo draka zimy a ohlašovalo jaro kolem svátku Beltane, zatímco jeho partnerské božstvo nastolilo v jiných čase zimu. Pampeliškové víno je vhodný nápoj právě při oslavách svátku Beltane.
Recepty:Pampeliškové víno
1,2 kg cukru
2 pomeranče
Kvasinky
2,2 l vařící vody
1,5 l pampeliškových květů (lehce napěchovaných)
Květy natrhejte za slunného dne a odstraňte zbytky stvolů. Dejte do fermentační nádoby a zalijte vařící vodou. Nechte 2-3 dny stát a přeceďte do demižonu, v horké vodě rozpusťte cukr, a v jiné nádobě aktivujte kvasinky. Cukr i kvasinky přidejte do demižonu a je-li to třeba, doplňte do hrdla vlažnou vodou. Přidejte vymačkanou šťávu z pomerančů a kůru z pomerančů. Zajistěte vzduchovým uzávěrem a nechte fermentovat. Po skončení fermentace stočte víno do čistého demižonu a nechte nejméně 12 měsíců stát.
Pampeliškové pivo
¼ kg celých pampelišek včetně kořenů
15 g rozdrceného zázvoru
¼ kg surového cukru
Voda kůra a šťáva z 1 citronu
30 g kvasinek
30 g vinného kamene (kyselý vinan draselný)
Celé rostliny dobře omyjte a dejte do hrnce se zázvorem, citronovou kůrou a 1,5 l vody. 15 minut vařte. Sceďte do fermentační nádoby, přidejte cukr a vinný kámen a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte citronovou šťávu, doplňte vodou, a nakonec přidejte kvasinky. Nádobu zakryjte a nechte na vzdušném místě 5 dní, denně promíchejte a potom sceďte do lahví se šroubovacím uzávěrem. Pivo je vhodné ke konzumaci za 4-7 dní.
Odvar z pampeliškových kořenů
Do šálku vody dejte 2-3 lžičky sušeného kořene. Vařte 15 minut mírným varem a pijte 3x denně.Nálev z pampeliškových listů
Nalijte 0,5 l vařící vody na 60 g listů a pijte 3x denně.
Baví vás povídání o bylinách a rádi si zkoušíte naše recepty? Předejte se k nám na cestu Čarodějným jarem a prožijte osm týdnů mezi dvěma velkými magickými nocemi v harmonii s přírodou a jejími rytmy.