Pampeliška lékařská

Pampeliška, nebo také mlíč, mlíčí, hadí mlíčí, lví zub má velmi blízký vztah k bohyni Hekaté.
Je to vytrvalá rostlina a dorůstá se výšky až 30 cm. Běžně se vyskytuje v zahradách, na loukách a pastvinách, v trávnících a podél cest. Má velmi silný kořen a dutý stvol, které roní bílé mléko. Listy jsou úzce kopinaté, často dělené v úkrojky a vyrůstají v bohaté přírodní růžici. Jasně žluté květy rozkvétají od dubna do října a po odkvětu se mění v nadýchaná plodenství nažek.

Listy určené ke konzumaci trháme brzy na jaře, starší listy na čaj a víno v létě a pro léčebné účely kdykoliv. Kořeny pro přípravu pampeliškové „kávy“ se sbírají na jaře nebo na podzim, pro léčebné účely od června do srpna.

Lidové pověry:
🌼Rozfoukejte semínka pampelišky, aby přenesla vaše myšlenky k milované osobě.
🌼Sen o pampelišce znamená smůlu nebo nastávající zlé časy.
🌼Jestliže fouknete do plodenství pampelišky, můžete zjistit, kolik roků života vám ještě zbývá. Počet semen, která zůstala, odpovídá počtu let, které vám ještě zbývají.
🌼Pampelišky zahrabané v severozápadním rohu zahrady přinesou příznivé větry.
🌼Pampeliškový čaj, položený před spánkem vedle postele, přivolá duchy.

Léčivé účinky:
Pampeliška lékařská je velmi silné diuretikum (podporuje tvorbu a vylučování moči), které lze užívat bez následné ztráty draslíku, hrozící při použití klasických léků. Podporuje činnost ledvin a může se použít k regulaci retence vody i u osob, které mají potíže se srdcem.
Nálev z listů používejte při revmatismu a zánětu kloubů. Pomůže kloubům a nakonec (po dlouhé době) z nich odstraní i usazeniny kyselin, které jsou jednou z příčin artritidy.

Použití v magii:

U pampelišky se předpokládá úzký vztah k solárním silám. Před příliš intenzivním poledním sluncem se chrání tím, že zavírá květy. Zlatá barva květů a vysoký obsah vitamínů a minerálů z ní udělaly rostlinu zářivé síly a vitality. Přidává se do slunečních kadidel, aby zvýšila jejich sílu. Čaj z listů rozvíjí psychiku a obrazivost, a proto se květy také přidávají do kadidel věštění.

Světle hnědé nažky s bílým chmýrem spojují pampelišku také s lunárními silami, které podporují psychickou rovnováhu. Semena se musí sbírat za svitu měsíčního úplňku, a kdo potřebuje stabilizovat svou psychickou rovnováhu, přidá je do kadidel a talismanů.

Tradiční dobou pro přípravu pampeliškového vína je den sv. Jiří 23. dubna. Postavu sv. Jiří můžeme docela dobře považovat za ztělesnění daleko staršího božstva, které vždy přemohlo draka zimy a ohlašovalo jaro kolem svátku Beltane, zatímco jeho partnerské božstvo nastolilo v jiných čase zimu. Pampeliškové víno je vhodný nápoj právě při oslavách svátku Beltane.

Recepty:
🌼Pampeliškové víno🌼
1,2 kg cukru
2 pomeranče
Kvasinky
2,2 l vařící vody
1,5 l pampeliškových květů (lehce napěchovaných)

Květy natrhejte za slunného dne a odstraňte zbytky stvolů. Dejte do fermentační nádoby a zalijte vařící vodou. Nechte 2-3 dny stát a přeceďte do demižonu, v horké vodě rozpusťte cukr, a v jiné nádobě aktivujte kvasinky. Cukr i kvasinky přidejte do demižonu a je-li to třeba, doplňte do hrdla vlažnou vodou. Přidejte vymačkanou šťávu z pomerančů a kůru z pomerančů. Zajistěte vzduchovým uzávěrem a nechte fermentovat. Po skončení fermentace stočte víno do čistého demižonu a nechte nejméně 12 měsíců stát.

🌼Pampeliškové pivo🌼
¼ kg celých pampelišek včetně kořenů
15 g rozdrceného zázvoru
¼ kg surového cukru
Voda kůra a šťáva z 1 citronu
30 g kvasinek
30 g vinného kamene (kyselý vinan draselný)

Celé rostliny dobře omyjte a dejte do hrnce se zázvorem, citronovou kůrou a 1,5 l vody. 15 minut vařte. Sceďte do fermentační nádoby, přidejte cukr a vinný kámen a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte citronovou šťávu, doplňte vodou, a nakonec přidejte kvasinky. Nádobu zakryjte a nechte na vzdušném místě 5 dní, denně promíchejte a potom sceďte do lahví se šroubovacím uzávěrem. Pivo je vhodné ke konzumaci za 4-7 dní.

🌼Odvar z pampeliškových kořenů🌼
Do šálku vody dejte 2-3 lžičky sušeného kořene. Vařte 15 minut mírným varem a pijte 3x denně.
🌼Nálev z pampeliškových listů🌼
Nalijte 0,5 l vařící vody na 60 g listů a pijte 3x denně.
Baví vás povídání o bylinách a rádi si zkoušíte naše recepty? Předejte se k nám na cestu Čarodějným jarem a prožijte osm týdnů mezi dvěma velkými magickými nocemi v harmonii s přírodou a jejími rytmy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

ÓdinÓdin

“Ódin je z Ásů největší a nejstarší. Všecko řídí, a jakkoliv jsou ostatní bozi také mocní, všichni mu slouží jako děti otci.” (Snorri Sturluson, Edda) Ódin je jednou z nejkomplexnějších