Dýňový sirup

Málokterý nápoj se stal novodobým symbolem podzimního času tak, jako dýňové latte. Dýňový sirup, který je jeho základem, snadno vyrobíte i doma a u kávy jeho použití zdaleka nekončí. Můžete jím ochutit müsli, černý čaj nebo přelít zmrzlinový pohár. ☕🍨

Počítejte s tím, že na sirup nespotřebujete celou dýni, mějte tedy v záloze další dýňový recept.

Suroviny na půl litru sirupu

250 ml dýňového pyré (1 dýně Hokkaido 🎃)

300 ml vody

150 g třtinového cukru

1 lžička dýňového koření

1 lžička vanilkového cukru

Pyré:

Dýni omyjte, rozřízněte a vydlabejte z ní semínka. Poté ji nakrájejte na půlměsíčky, posypte je troškou cukru a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě rozehřáté na 180°C, dokud nebude zcela měkká.

Do receptu je potřeba jen 250 ml pyré. Dýni tak nemusíte péct celou, stačí asi čtvrtina.

Z upečené dýně vydlabejte dužinu a v mixeru ji rozmixujte dohladka. Pokud by byla příliš tuhá, nařeďte ji vodou.

Dýňové koření je kořenící směs, která obsahuje skořici, zázvor, kardamom, hřebíček, nové koření, muškátový oříšek či květ nebo badyán… Směs můžete koupit již hotovou, ale snadno ji můžete namíchat i doma v množství, které potřebujete a tak, aby vám opravdu chutnala.

Sirup:

V hrnci na mírném plameni smíchejte 300 ml vařící vody se 150 g třtinového cukru a za stálého míchání nechte cukr rozpustit.

Přidejte dýňové pyré, alespoň lžičku dýňového koření, promíchejte a nechte provařit. Pokud by v sirupu zůstaly hrudky, přeceďte ho přes sítko do lahví či sklenic.

V tomto stavu vydrží sirup v lednici asi dva týdny. Pokud byste chtěli prodloužit jeho trvanlivost, můžete do lahví přidat trošku nearomatického alkoholu (vodka) a/nebo lahve se sirupem sterilizovat v troubě ve vodní lázni.

Dýňový sirup je jedním z receptů, které najdete v kurzu Čarodějný podzim, který začíná už 27. října. Projdeme se na cestách mezi světy, setkáme se se svými předky a bytostmi Jinosvětů, ale také uspořádáme oslavy, dáme si něco dobrého k jídlu a pití, abychom se pak mohly pustit do čar a kouzel. Brány chrámu bohyně Estäry jsou vám otevřené a my se těšíme, až se společně setkáme u hostiny předků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

ŠantaŠanta

ŠANTA (Nepeta cataria, ang. Catnip) je další známou a oblíbenou bylinou. Jejím jiným názvem je kočičí tráva, protože šanta neuvěřitelně přitahuje právě kočky. Nutno podotknout, že ne všechny. Zhruba 1/3