IMBOLC V KOUZELNÉ KUCHYNI

Začátkem února se v některých částech Evropy začíná oteplovat a objevují se první rostliny, zatímco jinde země stále odpočívá pod závějemi sněhu. Prodlužování dne a intenzivnější sluneční svit ale všude ukazují, že zima již brzy předá vládu jaru.

Právě slunce je důležitým symbolem tohoto období, který můžeme na naše talíře přenést v podobě žlutých či oranžových potravin, kulatých tvarů nebo pálivých chutí.

Název svátku je odvozený z irského oimelc, což znamená “ovčí mléko” nebo “v břiše”. Obojí se vztahuje k sezóně rození ovcí, která znamená začátek plodného období roku. Ovčí mléko, případně mléko a mléčné produkty obecně, jsou tak dalšími potravinami, které můžeme využít ve svých oslavách.

Palačinkový den (Masopustní úterý) letos připadá až na 21. února, ale protože součástí těsta je mléko a palačinky mají kulatý tvar a nažloutlou barvu slunce, můžeme je jako slavnostní jídlo zařadit už nyní. Ze sladkých náplní se hodí meruňková nebo pomerančová marmeláda, ze slaných například brynza (či jiný sýr) s bylinkami.

K hlavnímu jídlu můžeme uvařit třeba šafránové rizoto s parmazánem, špagety carbonara s pecorinem nebo kuřecí na pomerančích. Z dezertů to může být citronový koláč nebo bublanina s broskvemi.

Pokud byste si raději dali něco k pití, nejjednodušší je sáhnout po heřmánkovém nebo měsíčkovém čaji. Jestli máte rádi mléčné nápoje, pro toto období se hodí zlaté mléko, které má díky kurkumě zářivě žlutou barvu.

V magii jde ze všeho nejvíc o záměr a důvod PROČ věci děláme. Pokud tedy nemáte k dispozici nic víc, než krabicové mléko ze supermarketu a nemáte čas vařit, nevadí. Vezměte svou oblíbenou sklenici, nalijte si mléko, zapalte svíčku a připijte světlu na jeho návrat. Pokud vám přijde mléko málo slavností, zkuste místo něj třeba aperol spritz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

PampeliškaPampeliška

PAMPELIŠKA (rod Taraxacum, ang. Dandelion). Známá také jako mlíčí, pleška, lucerny nebo lví zub.Pampeliška je bylinou zasvěcenou Slunci. Používá se zejména pro věštění. Také je doplňkem pro každá kouzla a