Začátkem února se v některých částech Evropy začíná oteplovat a objevují se první rostliny, zatímco jinde země stále odpočívá pod závějemi sněhu. Prodlužování dne a intenzivnější sluneční svit ale všude ukazují, že zima již brzy předá vládu jaru.
Právě slunce je důležitým symbolem tohoto období, který můžeme na naše talíře přenést v podobě žlutých či oranžových potravin, kulatých tvarů nebo pálivých chutí.
Název svátku je odvozený z irského oimelc, což znamená “ovčí mléko” nebo “v břiše”. Obojí se vztahuje k sezóně rození ovcí, která znamená začátek plodného období roku. Ovčí mléko, případně mléko a mléčné produkty obecně, jsou tak dalšími potravinami, které můžeme využít ve svých oslavách.
Palačinkový den (Masopustní úterý) letos připadá až na 21. února, ale protože součástí těsta je mléko a palačinky mají kulatý tvar a nažloutlou barvu slunce, můžeme je jako slavnostní jídlo zařadit už nyní. Ze sladkých náplní se hodí meruňková nebo pomerančová marmeláda, ze slaných například brynza (či jiný sýr) s bylinkami.
K hlavnímu jídlu můžeme uvařit třeba šafránové rizoto s parmazánem, špagety carbonara s pecorinem nebo kuřecí na pomerančích. Z dezertů to může být citronový koláč nebo bublanina s broskvemi.
Pokud byste si raději dali něco k pití, nejjednodušší je sáhnout po heřmánkovém nebo měsíčkovém čaji. Jestli máte rádi mléčné nápoje, pro toto období se hodí zlaté mléko, které má díky kurkumě zářivě žlutou barvu.
V magii jde ze všeho nejvíc o záměr a důvod PROČ věci děláme. Pokud tedy nemáte k dispozici nic víc, než krabicové mléko ze supermarketu a nemáte čas vařit, nevadí. Vezměte svou oblíbenou sklenici, nalijte si mléko, zapalte svíčku a připijte světlu na jeho návrat. Pokud vám přijde mléko málo slavností, zkuste místo něj třeba aperol spritz.