Kuchyň je pro kuchyňskou čarodějnici oltářem a svatyní. Je posvátným prostorem, okolo kterého se točí a ve kterém se odehrává většina její praxe. Zároveň je kuchyň (a domov obecně) rozšířením její osobní energie a zdrojem, který jí energii dodává.
Jedná se o oboustranně prospěšný vztah. Čarodějka (či kouzelník) se stará o svůj domov a o to, aby po hmotné i nehmotné stránce prospíval. Tento prostor a jeho obyvatelé na oplátku podporují praktikujícího v jeho aktivitách.
O posvátném prostoru máme tendence přemýšlet v souvislosti s kostelem nebo oltářem. Kuchyň má v našich myslích spíš místo pracovny nebo hůř, mučírny. Pokud ale chceme mít úspěšnou domácí a kuchyňskou čarodějnickou praxi, je potřeba tento přístup přehodnotit.
Aby kuchyň mohla být posvátným prostorem, musíme ji tak vnímat a musí tak vypadat. Nerada to říkám, ale základem je pořádek. Nemusíte mít naklizeno, že by šlo jíst z podlahy, jistá úroveň pořádku je ale nutná. Chaos ve vnějším světě má schopnost propisovat se i do mysli a chaotická mysl obvykle nebývá příliš úspěšná při magické práci.
Probíhající (před)jarní období je pro úklid, v rámci kterého z kuchyně vytvoříme ideální místo pro magickou práci, jako dělané. Vykliďte ledničku, mrazák i spíž, vydrhněte je a proberte vyklizené potraviny.
Vyhoďte prošlé, darujte ty, které nikdy nikdo nebude jíst a co nejdříve spotřebujte ty, které mají namále.
Zbylé potraviny přehledně uskladněte. Stejně postupujte i u nádobí a kuchyňských potřeb. Vše vyndejte, otřete, vyřaďte nepoužívané a rozbité a poté, co umyjete skříňky a šuplíky, vše uskladněte. Pro zachování psychické pohody je lepší si práci rozdělit do několika dní.
I když se vám do úklidu možná nechce, nepřeskakujte jej. Energetická očista, na kterou se podíváme příště, bez té hmotné nefunguje zdaleka tak dobře.