Lughnasadh v kouzelné kuchyni

Na přelomu července a srpna, v čase vrcholného léta, slavíme Lughnasadh. Ten zahajuje sezónu sklizně a známe jej i jako české Dožínky.

Pro sklizňové slavnosti jsou typické pokrmy z právě sklizeného obilí. Tento svátek chleba, jak je někdy nazýván, je časem hnětení, pečení a krájení tohoto pokrmu. Uctěte jídlo pro ten základ, který je. Ne potěšením, ale hlavně základní potřebou pro přežití.

Připravte chléb, který můžeme doplnit o sladké i slané příchutě právě sklizených rajčat, paprik nebo ovoce. Kromě klasického českého chleba můžete upéct focacciu s olivami, česnekem či bylinkami, ze kterých můžete na povrchu vytvarovat symboly hojnosti.

Pokud chcete něco jednoduššího, zkuste sušenky nebo koláč. Sáhněte po hruškách, jablkách, bobulovinách či lesním ovoci. Tentokrát není čas na dietu. Tento čas je okamžikem hojnosti a koláč či chléb by měl být výživný, neošizený a bohatý.

Zlatavé kulaté palačinky s právě sklizeným ovocem nebo s marmeládou z letošních přebytků přinesou slunce až na váš stůl.

U nás ji tak nevnímáme, ale důležitou plodinou pro život na zemi je kukuřice. Udělejte si tortilly, smotejte je do ruliček, abyste podpořili sluneční energie díky tvaru sluneční spirály. Z kukuřičného šustí vyrobte panenky pro okrasu, jako poděkování ze sklizeň i pro magickou práci.

Stejně jako u letního slunovratu, i u Lughnasadu využijeme skořici reprezentující slunce. Usmažte lívance a zasypte je skořicovým cukrem, upečte skořicové sušenky ve tvaru slunce nebo broskvový koláč se skořicí.
Se sklizní obilí souvisí i nápoje. Pivo bylo tradičním nápojem sklizňových slavností i obětinou pro bytosti. Stejně tak můžete využít destilovaný alkohol, například whisky.
Cukety a lilky můžete grilovat i zavařit. Uvařte musaku nebo naplňte papriky či lodičky z cukety mletým masem nebo zeleninovou směsí s rýží.

Uspořádejte hostinu, podělte se o hojnost s rodinou a přáteli a stůl ozdobte symbolem rohu hojnosti nebo roh vytvořte z proutěného košíku či z papírového kornoutu. Nechte ho přetékat ovocem, zeleninou a výrobky z nich, díky kterým si uchováte sklizeň a letní slunce i pro dlouhou zimu.

Co chystáte na dožínkové oslavy? Podělte se s námi do komentářů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

LípaLípa

Strom srdce, včel, víl a přírodních duchů. Lípa (rod Tilia, angl. Linden) si drží pověst královny stromů.Obráží později na jaře, někde až v období podletí. Květy mají nádhernou jemně sladkou

EchinaceaEchinacea

ECHINACEA (Echinacea purpurea, ang. Echinacea) odvozuje svůj název od řeckého “echinos” což znamená pichlavý nebo ostnatý, což je odkazem na semenný lusk. Lusky se semeny jako takové mohou být použity