Mabon v kouzelné kuchyni

Mabon je časem druhé sklizně. Přestože sady jsou plné jablek, stráně zdobí trnky a vinohrady jsou obtěžkané hrozny, hojnost přírody je na ústupu. Země začíná stahovat svou sílu do kořenů, zvířata shraňují zásoby na zimu a lidé konzervují potraviny a užívají si posledních teplých dnů před tím, že se babí léto překlopí do sychravého podzimu.

Na mezích dozrávají bezinky a hlohy vyměnily svůj voňavý jarní šat za záplavu rudých plodů. Nenechte hojnost odejít bez povšimnutí. Uvařte trnková povidla, bezinkový likér, zavařte mirabelky a hložinkovou marmeládu. Recepty našich předků jsou zase v módě. Nejen, že jsou skvělé, ale jsou i způsobem, jak uctít svou rodinu a vzpomenout na ty, kteří nám dali život.

Ovocem nejčastěji spojovaným se zářím jsou jablka. Každé jablko, napříč překrojené, v sobě skrývá pentagram a je malým ochranným rituálem. Připravte si jablečné máslo, upečte závin, muffiny, vepřové maso na jablkách nebo si dejte sklenku cideru.

Vzpomeňte na Persefonu, jejíž návrat do podsvětí se nezadržitelně blíží, a uctěte ji granátovými jablky.

Dýně spojujeme hlavně se Samhainem, ale byla by škoda s přípravou výživných dýňových jídel čekat až na listopad. Dýně můžeme upéct jako hlavní jídlo, připravit z nich chutnou přílohu nebo upéct dýňovo-ořechový cheesecake. Nezapomeňte na semínka. Když je smícháte s kořením a usušíte v troubě, máte skvělé a zdravé mlsání, které je esencí podzimní hojnosti, se kterou jsou dýně spojené.

Skořice, hřebíček, kardamom, badyán… jejich největší sláva přijde teprve s vánočním pečením, ale jejich hřejivou chuť si můžete užít už nyní. Uvařte si dýňový sirup a připravte domácí pumpkin spice latte.

Podzim je časem vinobraní a víno je vhodným nápojem jak pro vás, tak jako obětina bytostem, se kterými jste celý rok pracovali a které se o vás staraly. Otevřete si láhev nového vína nebo, pokud je počasí sychravé, se pusťte do svařáku.

Stejně jako u předcházejícího Lughnasadhu můžeme u příležitosti podzimní sklizně vytvořit roh hojnosti, ve kterém oslavíte a uctíte bohatost přírody.

Ať hojnost náplní vaše srdce i žaludky a požehná vám i do dalšího roku.

Jaké jsou vaše mabonové plány? Podělte se s námi do komentářů! 📷⬇️

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

PrvosenkaPrvosenka

Prvosenka, nebo také petrklíč je vytrvalá bylina vysoká 7-15 cm. Často se pěstuje v zahradách a parcích jako okrasná trvalka na trávnících. Má krátký vícehlavý oddenek s hustými aromatickými kořínky.