Mařinka vonná

Mařinka vonná, neboli svízel voňavý je vytrvalá rostlina, která dorůstá do výšky 30 cm. Listy a celá květenství se sbírají podle potřeby. Listy se mohou usušit a celé, nebo rozdrcené uložit, aby si zachovali vůni připomínající čerstvě pokosené seno. Čerstvé nezavadlé listy nevoní.

Tradice:
Anglický lidový název „woodrove“ pravděpodobně vznikl z francouzského „rovelle“, což znamená „kolo“.

Důvodem bylo zřejmě uspořádání listů v přeslenu, které je podobné paprsku kola.
Starogermánští válečníci nosili snítku mařinky na helmicích, aby dosáhli úspěchu v bitvě.

Pletence z mařinky se ve středověku často věšely v kostelích, aby zahnaly zlo. Mařinka se v minulosti spojovala se dnem sv. Bartoloměje (11. červen) a se dnem sv. Pavla.

Ve středověku se mařinka rozhazovala ve staveních všeho druhu. Také se dávala mezi prádlo, aby mu dodala příjemnou vůni a odpuzovala moly a jiný hmyz.
Lidové pověry:

  • Nošení listů mařinky prý přináší vítězství, odplatu a blahobyt.
  • V květomluvě je mařinka symbolem skromnosti.
    Léčivé vlastnosti:
    Nálev z mařinky má sedativní účinky a uklidňuje i uvolňuje osoby, které jsou ve stresu. Pomáhá při nespavosti a navodí klidný spánek. Placky z rozdrcených listů se hodí na řezné i jiné rány a odřeniny.
    POZOR! Velké dávky mohou způsobit zvracení a závratě!!!
    Použití v magii:
    Mařinka vonná znamená obrácení koloběhu roku směrem k létu a ohlašuje svátek plný radosti – Beltane. Tradičně se na Beltane přidává do pohárů, a při oslavách se z ní splétají věnce a vážou kytičky. Sušené listy se mohou dávat do šatníků, prádelníků a pod koberce, jako repelent proti molům a jinému hmyzu. Sladce přitom provoní každou místnost a navodí dobrou atmosféru. V uzavřených knihovnách zabrání sušené listy vzniku zatuchlého pachu a vloží-li se mezi stránky, knihy se tím ochrání a provoní.
    Sušené listy se přidávají pro zlepšení vůně do magického šňupavého tabáku, který má pročistit mysl a podnítit duševní schopnosti. Mařinka se pálí v kadidlech pro svou příjemnou vůni a používá se jako fixátor jiných vůní.
    Recepty:Májová číše
    Vezměte hrst listů mařinky vonné a sušte je 3 hodiny na teplém místě – ideální je vzdušná kuchyňská skříňka nebo teplá trouba. Pečlivě odstraňte zbytky stonků a dejte listy do velké nádoby. Nalijte na ně šťávu z 1 citronu a půl lahve bílého vína. Nádobu zakryjte, nechte stát 4 hodiny v teplé místnosti. Potom přidejte 3-6 lžic cukru a další 1,5 lahve vína. Důkladně vychlaďte. Před podáváním přidejte lahev šumivého vína nebo sektu. Má-li být nápoj silnější, může se přidat i sklenka brandy. Nápoj podávejte ozdobený jahodami obalenými v cukru.
    Mařinkový čaj
    2 lžičky rozdrcených listů a květů
    ¼ l vařící vody
    Nalijte vařící vodu na bylinu a nechte 10 minut vyluhovat. Sceďte a pijte 1 šálek denně. NE více!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

PolejPolej

POLEJ obecná (Mentha pulegium, angl. Pennyroyal) je známá spíše pod názvem máta polej.I když má s mátou jako takovou mnoho společného, najdeme i několik rozdílů. Ve starověku se polej využívala