Samhain v kouzelné kuchyni

Samhain je časem poslední sklizně před tím, než se země ponoří do chladu zimy. Stojí v základech Památky zesnulých, Dne všech svatých i Halloweenu, které často splývají v jeden svátek. Je časem vzpomínky na zemřelé, ale také oslavou života, který nekončí, i když příroda zdánlivě umírá. Jeho součástí je nostalgické vzpomínání, stejně jako hýření a zábava.

Samhainová jídla jsou zemitá a výživná. Upečte batáty s vejcem, patizonové placky nebo pastinák na medu. Pro zahřátí připravte kapustovou nebo kaštanovou polévku.

Nejčastějším symbolem Halloweenu jsou dýně. Jejich rozmanité druhy může využít do polévek, omáček i jako přílohu. Pečená semínka jsou skvělé mlsání a dýňový koláč vás překvapí příjemnou chutí. Obzvlášť, pokud ho doplníte dalším typickým podzimním jídlem, ořechy.

Oblíbeným samhainovým zvykem je němá hostina. Na tu můžete upéct tradiční dušičkové kosti či koláčky, i Pan de Muerto, který můžete znát z oslav Dia de Muertos. Pokud máte oblíbený rodinný recept, zařaďte ho mezi sváteční jídla. Potěšíte sebe i své zemřelé předky.

Tradičním pokrmem zemřelých jsou jablka. Upečte koláč či muffiny nebo na oltář umístěte jablko, které poté zahrabte do země. Z jablečných nápojů je vhodný cider i mošt.

Samhain je spojený s podsvětím, které není pouze temným místem, kde život končí, ale i úrodným prostorem, ze kterého vše vyrůstá. Spolu s koncem sklizně se zaměřte na prosperitu, kterou přináší a vytvořte si prosperitní směs, např. z nového koření, skořice, zázvoru a muškátového oříšku. Použijte ji do kávy, sladkého pečení i jako vykuřovadlo.

Z čerstvě sklizených ořechů připravte domácí nutellu nebo zapečte hrušku s ořechy a modrým sýrem.

Samhain je obdobím třetí sklizně, sklizně zvířat. Vhodným jídlem jsou tedy všechny zabijačkové výrobky a krvavá polévka. Pokud vám vaše dieta nedovoluje maso a krev, můžete si místo toho připravit polévku z červené řepy.

Nebojte se navázat na novodobou halloweenskou tradici. Pečené mleté maso ve tvaru ruky, tmavý koláč se sušenkami ve tvaru hřbitova; plněné papriky s vyřezanými obličeji nebo mumiové párečky potěší nejen děti.

Přejeme vám kouzelný čas předků!

Jak slavíte Samhain? Podělte se do komentářů! ⬇️📸

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

TřezalkaTřezalka

TŘEZALKU (Hypericum perforatum, angl. St. John´s Wort) nemusíme nikterak výrazně představovat.Je známa pro své vysoce ochranné účinky a je zásadní bylinou svatojánské noci. Pojďme se podívat na některé méně známé