Vánoce v kouzelné kuchyni

Štědrovečerní večeře má být důstojným ukončením stávajícího roku a zajistit úspěšný rok následující.

Často se zahajovala dělením o jídlo, typicky jablko, které se rozdělilo mezi stolovníky pro podporu pospolitosti.

Pro podporu hojnosti bývala večeře několikachodová a nejtypičtějšími surovinami byly obiloviny, luštěniny, houby, česnek, ořechy, med, kynuté pečivo, ovoce, rybí a vepřové maso.

Hrách a čočka pro svou klíčivost a množství semen symbolizují hojnost a plodnost. Z hrachu se vaří pučálka, z obého pak polévky a kaše. V těch nesmí chybět česnek pro zdraví a ochranu.

Obiloviny představují život, základ úrody a hojnost. Vaří se jáhlové a pohankové kaše a houbový kuba.

Houby rostou zdánlivě samy od sebe a představují hojnost, pekl se proto hubník a vařily polévky.
Kaše se sladily medem, který představuje soudržnost, sladkost života a píli. Přidává se i do cukroví a perníčků.

Tím se dostáváme k rituálnímu pečivu. Bývá často kynuté, protože svým nabýváním na objemu podporuje hojnost. Chléb se rozděloval mezi stolovníky i zvířata, aby se všem dobře dařilo. Vánočka představuje klas obilí nebo dítě v zavinovačce, čímž volá úrodnost a plodnost. I cukroví má povahu obřadního pečiva.

Obvykle pečeme 3, 6, 9 nebo 12 druhů, pro 12 štědrých měsíců přicházejícího roku.

Už od středověku bylo zvykem jíst na Štědrý den víc ovoce než jindy. Ovocná mísa představuje úrodu, hojnost, pestrost a zdraví. Ze sušeného ovoce se vařily polévky a omáčky, třeba švestková muzika.

Nakonec se dostáváme k masité části večeře. Ryba byla obřadním i postním jídlem a pro křesťany je symbolem Ježíše Krista. Kapr, dříve připravovaný na černo či modro, už několik desetiletí vévodí večeři v podobě polévky a řízku.

A zlaté prasátko? To je symbolem slunce, bohatství, prosperity. Není divu, zabijačka, často konaná těsně před Štědrým dnem, mohla zajistit dostatek masa na několik týdnů pro několik rodin. Prase se zpracovávalo od čumáčku po ocásek a chystala se z něj pečeně, ovar, sulc nebo vinné klobásy. Ty jsou dodnes oblíbeným německým štědrovečerním pokrmem, u nás se nejčastěji jedí ke štědrému obědu.

Jejich stočený tvar totiž mj. symbolizuje slunce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

Luna radíLuna radí

V pondělí v 1:29 Měsíc vstupuje do Vodnáře. Rebelantský měsíc ve Vodnáři i ve školním roce překypuje energií. Proto pro sebe i pro děti připravte nějaký zajímavý program a dobře

TřezalkaTřezalka

TŘEZALKU (Hypericum perforatum, angl. St. John´s Wort) nemusíme nikterak výrazně představovat.Je známa pro své vysoce ochranné účinky a je zásadní bylinou svatojánské noci. Pojďme se podívat na některé méně známé