Vánoce v kouzelné kuchyni

Štědrovečerní večeře má být důstojným ukončením stávajícího roku a zajistit úspěšný rok následující.

Často se zahajovala dělením o jídlo, typicky jablko, které se rozdělilo mezi stolovníky pro podporu pospolitosti.

Pro podporu hojnosti bývala večeře několikachodová a nejtypičtějšími surovinami byly obiloviny, luštěniny, houby, česnek, ořechy, med, kynuté pečivo, ovoce, rybí a vepřové maso.

Hrách a čočka pro svou klíčivost a množství semen symbolizují hojnost a plodnost. Z hrachu se vaří pučálka, z obého pak polévky a kaše. V těch nesmí chybět česnek pro zdraví a ochranu.

Obiloviny představují život, základ úrody a hojnost. Vaří se jáhlové a pohankové kaše a houbový kuba.

Houby rostou zdánlivě samy od sebe a představují hojnost, pekl se proto hubník a vařily polévky.
Kaše se sladily medem, který představuje soudržnost, sladkost života a píli. Přidává se i do cukroví a perníčků.

Tím se dostáváme k rituálnímu pečivu. Bývá často kynuté, protože svým nabýváním na objemu podporuje hojnost. Chléb se rozděloval mezi stolovníky i zvířata, aby se všem dobře dařilo. Vánočka představuje klas obilí nebo dítě v zavinovačce, čímž volá úrodnost a plodnost. I cukroví má povahu obřadního pečiva.

Obvykle pečeme 3, 6, 9 nebo 12 druhů, pro 12 štědrých měsíců přicházejícího roku.

Už od středověku bylo zvykem jíst na Štědrý den víc ovoce než jindy. Ovocná mísa představuje úrodu, hojnost, pestrost a zdraví. Ze sušeného ovoce se vařily polévky a omáčky, třeba švestková muzika.

Nakonec se dostáváme k masité části večeře. Ryba byla obřadním i postním jídlem a pro křesťany je symbolem Ježíše Krista. Kapr, dříve připravovaný na černo či modro, už několik desetiletí vévodí večeři v podobě polévky a řízku.

A zlaté prasátko? To je symbolem slunce, bohatství, prosperity. Není divu, zabijačka, často konaná těsně před Štědrým dnem, mohla zajistit dostatek masa na několik týdnů pro několik rodin. Prase se zpracovávalo od čumáčku po ocásek a chystala se z něj pečeně, ovar, sulc nebo vinné klobásy. Ty jsou dodnes oblíbeným německým štědrovečerním pokrmem, u nás se nejčastěji jedí ke štědrému obědu.

Jejich stočený tvar totiž mj. symbolizuje slunce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

PampeliškaPampeliška

PAMPELIŠKA (rod Taraxacum, ang. Dandelion). Známá také jako mlíčí, pleška, lucerny nebo lví zub.Pampeliška je bylinou zasvěcenou Slunci. Používá se zejména pro věštění. Také je doplňkem pro každá kouzla a

ElemiElemi

Pryskyřice elemi má vysoký obsah esenciálního oleje, olej je velmi aromaticky koncentrovaný.Staří Egypťané používali elemi v procesu mumifikace, takže jej můžeme perfektně využít pro práci s podsvětím a mrtvými. Elemi

Dědek DomovíkDědek Domovík

Dědek Domovík neboli Dědek Hospodáříček či Domovoj je ochránce domova, s nímž se setkáváme ve slovanském folklóru a mytologii. Je to drobný starý mužíček s šedivými střapatými vlasy a dlouhým