Advent v kouzelné kuchyni

V čase adventu se můžeme setkat s mnoha tajemnými postavami.

Už 3. prosince chodívaly na obchůzku Barborky, které kontrolovaly, jestli děti nezlobí. S sebou nosívaly košík s dárky a pečivem. Tyto barborky či fakulky často mívaly tvar srdíček a byly podobné vinnému cukroví.

Už od středověku bylo zvykem pořádat mikulášské trhy, kde bylo možné koupit i vzácné jižní ovoce a orientální koření. Dodnes má mnoho z nás příchod Mikuláše spojený s vůní citrusů. Ty můžeme jíst čerstvé, ale pomerančový dort také nezní špatně. Krom toho jsou pomeranče i koření nedílnou součástí svařeného vína. Na trzích se pekly kaštany, prodávaly ořechy, sušené ovoce, perníky a sladkosti. Ze sušeného ovoce můžeme vyrobit postavičky čertů, andělů a mikulášů. Ty se pekly i z kynutého těsta. Perníčky, ať už vykrajované nebo vytlačované, byly talé obvyklou součástí nabídky. I my jimi nejčastěji okolo Mikuláše začínáme vánoční pečení. Zdobením jim můžeme dodat další, magický, rozměr.

Před změnou juliánského na gregoriánský kalendář byl svátek sv. Lucie, 13. prosinec, slunovartovým dnem. Svátek je oblíbený hlavně na severu, odtud pochází i kynuté šafránové pečivo tvarované do podoby esíček nebo spirál, které se nazývá Lucčiny kočičky.

Než dorazí na Štědrý večer Ježíšek, čeká nás 21. prosince ještě obchůzka Tomů. Ti kontrolovali, jestli děti nejsou příliš mlsné a s sebou měli košík s pečivem. Pro jedlíky měli preclíky z bílého těsta, vybírálkové se museli spokojit s tvrdými hnětýnkami ze šrotové mouky.

Po celou dobu svátků se peklo drobné pečivo pro obdarovávání koledníků, dětí a potřebných. Sloužilo k zajištění úrody, plodnosti a pravděpodobně pochází z pečiva, které se obětovalo bohům či předkům. Tvary (zvířata, klasy, spirály, postavy) obvykle mají svou symboliku, která se vztahuje k slunci, úrodnosti, síle nebo návratu jara. Vánoční cukroví je potomkem tohoto rituálního pečiva a na slavnostních stolech, které jsou počtem chodů chudší než v minulosti, nahrazují rozmanitost a hojnost.

V některých rodinách platí, že cukroví se smí jíst až po štědrovečerní večeři, v jiných zpříjemňuje celý adventní a vánoční čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

LípaLípa

Strom srdce, včel, víl a přírodních duchů. Lípa (rod Tilia, angl. Linden) si drží pověst královny stromů.Obráží později na jaře, někde až v období podletí. Květy mají nádhernou jemně sladkou

Druhá noc YuleDruhá noc Yule

Divoký hon a uctívání předků Druhá posvátná noc je nocí Zimního slunovratu. Soustředíme své myšlenky na důležitost domova, protože naši předkové nám připomínají, abychom se vyhnuli Divokému honu, známému také