Ostara v kouzelné kuchyni

Ostarou se definitivně se loučíme se zimou a s nadšením vítáme astronomické jaro, teplo, slunce a nový život, který přináší. Ostara je také vzácným okamžikem rovnováhy, při kterém je den stejně dlouhý, jako noc.

V jídle oslavujeme první rostliny, které se po zimě probojovaly na naše talíře. Převažující barvou jarního jídelníčku je proto zelená, ale také žlutá barva prvních květů a vajec. Ty jsou s Ostarou spojené stejně, jako s našimi Velikonocemi. Pokud byste chtěli akcentovat rovnovážnou povahu svátku, můžete zvolit jídla s barevným kontrastem, např. tvarohový pohár se střídavými vanilkovými a kakaovými vrstvami.

Zima bývala časem, kdy se jedla pouze zavařená, nasušená a jinak konzervovaná potrava z minulé sklizně. S jarem přišlo vítané, a z hlediska zdraví velmi potřebné, oživení díky čerstvým zeleným potravinám. I my bychom v tomto období měli zařadit co nejvíce čerstvých potravin a naopak omezit polotovary.

Můžete se vydat na sběr prvních zelených lístků a květů. Mladé listí jahodníku se hodí do smoothie nebo salátů, do kterých můžete přidat i fialky, jetel nebo sedmikrásky. V tomto období také začíná růst medvědí česnek, který je výborný do polévek nebo italského rizota. Z mladých kopřiv můžete uvařit “špenát” nebo čaj.

Nepořádejte ale do lesů a na louky loupeživé výpady. Netrhejte víc, než sami spotřebujete a nikdy více, než zvládne příroda s přehledem obnovit.

Jednoduchým jarním receptem je zapečená bramborová kaše s pórkem a vejci (vejce z Anglesey), nebo bramborová kaše s kapustou (colcannon). Pokud je to na vás moc zeleniny, zkuste vejce obalit mletým masem do pštrosích/skotských vajec. Jaro je spojené s mláďaty, do jídelníčku můžete zařadit například pečené jehněčí nebo jarní kuřátka. Uvařit můžete také těstoviny se špenátem a ricottou nebo různá zelená kari.

Nejjednodušším jarním nápojem je zelené smoothie ze špenátu nebo polníčku s ovocem. Nejen v Irsku se 17. března slaví Den sv. Patrika, díky kterému se i do českých hospod dostalo zelené pivo, které se u nás častěji čepuje až na velikonoční Zelený čtvrtek.

Jak vypadají ostarové oslavy u vás a na vašem talíři? Podělte se s námi v komentářích. ⬇️

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související