Recepty a principy

Dnes se vám k něčemu musíme přiznat. Milujeme knihy kouzel. Takové ty magické kuchařky, kde najdete recepty na kouzla lásky, hojnosti, ochrany i nějaké ty peprnější návody na čarodějné útoky.

Knihy kouzel jsou výbornou pomůckou nejen pro začátečníky, ale i studnicí neustálé inspirace pro pokročilejší praktikující. Má ale význam držet se doslova toho, jak jsou kouzla popsaná, nebo bychom ve své praxi měli ponechat prostor kreativitě?

Na obě dvě otázky můžeme odpovědět: ano.

Ze začátku dává smysl držet se postupu, ingrediencí a pomůcek tak, jak byly popsané. Čím více se ale noříte do hlubin poznání, čím více vlastních zkušeností jste nabyli, tím více je potřeba začít za recepty sledovat opakující se prvek, který se jimi prolíná jako příslovečná červená niť.

Když si nastudujete sto kouzel na přivolání lásky, začnete pomalu chápat metodiku daného kouzla. Když si osvojíte vlastnosti minerálů, bylin, olejů a tinktur, pochopíte, jak která složka funguje, kterou a jak z nich můžete nahradit, a bez které se dané kouzlo neobejde. Když budete vědět, jak fungují symboly, sigilie či bidruny, můžete v daném kouzlu použít to, co je vám blízké, aniž byste posunuli finální vyznění záměru.

Je to podobné jako s vařením. Nejprve se učíte základní recepty a doslova dodržujete to, co je popsané v kuchařce. Čím déle se ale vaření věnujete, tím více si můžete dovolit experimentovat. Tu něco přidat, tu ubrat, tu mírně změnit postup nebo dokonce nahradit jednu surovinu surovinou jinou.

Děje se tak nejen díky vaší zkušenosti, ale především proto, že už chápete zásady toho, jak vaření funguje. Rozumíte, jak spolu jednotlivé ingredience interagují, a přesně už víte, co je potřeba udělat, abyste ponechali základní chuť jídla, a přitom dosáhli jeho nejlepších kvalit. Samozřejmě, ne vždy se výsledek zadaří úplně podle představ, a ne vždy lze dosáhnout stejných výsledků za použití jiných postupů či metod, ale v principu už víte, co děláte.

A právě princip tu jde. Pokud si v podobných kouzlech povšimnete opakujícího se vzorce, dokážete ho správně vyextrahovat a používat, postoupili jste z úrovně tech, co musí následovat recept slovo od slova, na úroveň určitého mistrovství.

Časem se pak dokonce můžete posunout ještě o kousek výš, kdy díky skutečnému a hlubokému pochopení pravidel a principů toho, jak daná kouzla fungují a toho, proč je jejich původní autoři sestavili tak, jak je sestavili, můžete začít tvořit kouzla vlastní.

A vytvářet tak recepty, na nichž se mohou učit ostatní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související

VltavínVltavín

Vltavín neboli moldavit je přírodní křemičité sklo zelené barvy, které vzniklo před patnácti miliony lety při dopadu obrovského meteoritu na Zemi. Patří mezi takzvané tektity, tedy minerály vzniklé následkem dopadu